Hoppa till huvudinnehållet

Vad händer med alla gamla däck?

Var hade vi varit utan däcket?

För att se framåt måste vi titta lite i backspegeln först. Mänsklighetens kanske mest energibesparande uppfinning, hjulet, har under årtusenden utvecklats och förfinats och är idag uppbyggt av en fälg och ett luftfyllt däck. Däcket i sig är konstruerat av högprestandamaterial som forskats fram för att vara hållbart, säkert (för såväl våtgrepp som vintergrepp), energibesparande (rullmotstånd) och inte skapa buller. Hur tror du att samhället hade sett ut om inte däcket fanns?

I Sverige är återvinning av däck ett viktigt miljöfråga. Varje år produceras tusentals ton däckavfall i landet, och om detta avfall inte hanteras på rätt sätt kan det leda till allvarliga miljöproblem.

För att hantera däckavfall har Sverige infört en lagstiftning som kräver att alla som säljer däck också måste ta emot gamla däck för återvinning. Detta kallas producentansvar och innebär att däcktillverkarna har ett ansvar för att se till att deras produkter återvinns på ett korrekt sätt.

De gamla däcken transporteras till specialiserade återvinningsanläggningar där de separeras från fälgar och annat metallskrot. Därefter krossas däcken till små bitar och malas ner till granulat. Detta granulat kan sedan användas på olika sätt, till exempel som underlag för idrottsplatser eller som råvara vid tillverkning av nya däck eller gummiprodukter.

Så vad händer när däcket inte längre går att använda som just däck?

Då transporteras däcken till specialiserade återvinningsanläggningar, här separerar man fälgar och däck (om det inte redan är gjort på verkstan). Däckåtervinning sker genom olika metoder. Mekanisk återvinning är den vanligaste metoden och innebär att gamla däck krossas och malas ner till små bitar som kan användas för att skapa nya produkter såsom gummimattor, konstgräs och asfalt.

Pyrolys är en annan metod som används för att återvinna däck. Detta innebär att däcken utsätts för höga temperaturer i en syrefri miljö vilket bryter ner gummit till olika kemiska föreningar som kan användas för att skapa nya produkter såsom bränsle och plast.

Återvinning av gummi är en tredje metod som används för att återanvända gamla däck. Genom denna metod separeras gummit från stålföremål och andra oönskade material och återvinns till nya produkter såsom däck, skosulor och gummimattor.

Däckåtervinning har många fördelar. För det första minskar det mängden avfall som hamnar på soptippen. För det andra bevaras naturresurserna genom att nya produkter kan skapas från återvunna material. För det tredje minskar däckåtervinning utsläppen av växthusgaser eftersom det krävs mindre energi att återvinna däck än att producera nya.

För att uppmuntra däckåtervinning finns det lagar och förordningar som kräver att däcktillverkare och -importörer tar ansvar för att återvinna gamla däck. Genom att återvinna däck kan vi göra en positiv insats för miljön och samtidigt skapa nya produkter som kan användas i vår vardag.

Återvinna däck, sen då?

Idag samlar Svensk Däckåtervinning in fler däck per år än vad som rapporteras som importerat av däckföretagen, det vill säga mer än 100 %. Detta beror förstås på att även däck som kommit till Sverige på andra vägar tar sig in i systemet.

Varje år samlas ca 90 000 ton däck in.

- Ca. 65% av detta används som bränsle (energiutvinning), dels i värmekraftverk (bl.a för att få upp temperaturen på våra hushållssopor som är för blöta) och dels i cementindustrin (där däcket används som högvärdigt bränsle och stålet i däcken tas tillvara för att minimera uttag av nytt stål).

- Gummigranulat: Ett material som används för att tillverka konstgräsplaner, gummimattor, löparbanor och andra sportytor.

- Asfalt: Gummigranulat kan blandas med asfalt för att skapa en mer hållbar vägyta.

- Bränsle: Däck kan pyrolyseras, vilket innebär att de upphettas i en syrefri miljö och omvandlas till bränsle som kan användas i industriella processer.

- Gummiplattor: Gamla däck kan användas för att skapa gummiplattor som kan användas som markskydd under lekplatser och i stall.

- Gummibitar: Delar av återvunna däck kan användas för att skapa mindre gummibitar som kan användas för att skapa nya produkter.

- Energiproduktion: Däck kan användas som bränsle i kraftverk och andra industrianläggningar för att generera energi.

- Nyproduktion av däck: Återvunnet gummi kan användas som råmaterial för att tillverka nya däck.

Dessa är bara några exempel på vad gamla bildäck kan återvinnas till. Genom att återvinna däck kan vi minska mängden avfall och spara på naturresurser samtidigt som vi skapar nya produkter och material på ett mer hållbart sätt.

Däckåtervinning är en viktig process som syftar till att återanvända gamla och slitna däck istället för att slänga dem på soptippen. Genom att återvinna däck kan vi minska mängden avfall och samtidigt bevara naturresurserna.

Sammanfattningsvis

Tack vare denna återvinningsprocess minskar mängden däckavfall som hamnar på soptippar och i naturen. Dessutom minskar behovet av nya råvaror, vilket sparar på energi och resurser. Återvinning av däck är således ett viktigt steg för att minska miljöpåverkan och bevara vår planet för framtida generationer.